Ciekawostki kulinarne

Będąc panią domu, warto szukać inspiracji kulinarnych, testować przepisy kulinarne. Warto znać patenty jak ekonomicznie wykorzystywać produkty w kuchni, żeby nic się nie marnowało, a przy tym moglibyśmy się cieszyć smakiem pysznych dań.
Kupując różnego rodzaju sałatę, po włożenie jej w woreczki foliowym do lodówki, już następnego dnia zaczyna więdnięć, aby tego zapobiec, do foliowej torebki warto włożyć kawałek ręcznika papierowego. Pochłonie on zgromadzoną wilgoć, przez co liście sałaty na dłużej zachowają swoją świeżość.

Których produktów nie mrozić

Reszki z obiadu w postaci ryż, ziemniaków, makaronu nie warto mrozić, ponieważ stają się jałowe w smaku i swoją paćkę. Owoce, które składają się z dużej części z wody m.in. arbuz, pomarańcze nie nadają się do mrożenia, stracą swoją jędrność. Stanowczo nie można mrozić produktów, które były już przedtem mrożone, zjedzenie tego typu produktów traci swój pierwotny smak i może powodować zatrucia pokarmowe. Jeśli w lodówce stoi produkt, którego nie zjedliśmy przed terminem przydatności, zamrożenia nie spowoduje odświeżenie, obniży to smak i wartość takiego produktu.

Pieczenie mięs lub ryb

Jeśli chcemy, aby pieczony kurczak miał chrupiącą skórkę, przed pieczeniem, wcześniej przez noc należy zamarynować mięso. Na początku mięso pieczemy w wyżej temperaturze, później obniżamy temperaturę i polewamy mięso sosem, który powstał podczas pieczenia. Jeżeli zależy nam na szybkim rozmrożeniu ryby, możemy ją włożyć do wody gazowanej lub mleka. Przed przygotowaniem ryby należy odsączyć nadmiar wody w ręcznik papierowy. W przypadku kiedy lubimy wątróbkę, ale zniechęca nas do jej przygotowani fakt, że podczas smażenie będzie strzelał olej, warto przed przyrządzaniem wątróbki namoczymy ją w mleku. W przypadku kotletów schabowych, jeśli chcemy, aby nasza panierka dobrze się trzymała, musimy dobrze wysuszyć mięso. Patelnie do smażenie kotletów powinna być dobrze nagrzana, schabowe panierujemy w mące, jajku i bułce tartej raz, przed włożeniem na patelnie strzepujemy nadmiar bułki.

Więcej ciekawych informacji kulinarnych na www.przepis-kulinarny.pl

 

Możesz również polubić…